Bitkiler

Japon efsaneleri depremlerden önce bitkilerin gelişiminde değişimlerin olduğunu iddia etmektedir.  Bazı bitkilerin hızla serpildiği, bazılarının zamanından önce çiçek açtığı, armut, kayısı, şeftali gibi meyve ağaçlarının yeniden çiçeklendiği anlatılır. Diğer taraftan, ipek ağacı ya da mimoza (halk arasında da küstüm çiçeği) olarak bilinen bir bitki türünün deprem öncesinde yapraklarını kapatıp eğilerek depremleri haber vermesi hakkında da Japon halk hikayeleri vardır. Bitkinin yaprakları dokunmaya, sarsıntıya, ısıtılmaya ya da hızla soğutulmaya karşı tepki vermektedir. Tepkinin hızı, uyarının şiddetine bağlıdır. Parmakla hafif bir vuruş ile, yapraklar göz açıp kapayana kadarlık sürede kapanırken, yaprak uçlarına nazik bir dokunuş ya da ılık bir ısı kaynağı, bitkide daha yavaş bir tepkiye neden olur ve uyarının yayılması yapraklar boyunca  izlenebilir.

 

Bitkilerle ilgili olarak bildirilen, ızmit Depremine öncü sıra dışı olaylar, hem bu efsaneleri hem de Kobe Depremi öncesinde tanık olunan sıra dışı olayları doğrular niteliktedir. Diğer konular içinde %2'lik bir orana sahip ızmit Depreminin öncesinde tanık olunan sıra dışı durumlar aşağıda özet olarak sunulmuştur. Olayların nerede, ne zaman gerçekleştiği hakkındaki ayrıntılar ilgili kitabımızda incelenmiştir.
 

Bitkiler (23)

 

Begonya yapraklarında solma, yaprakları kapama ve çiçek açmama (aynı mevsimde 3-4 ay açtığı bilinmesine karşın), Rus üzümünde solma ve su kaybı, deniz kıyısını yoğun bir biçimde kaplayan yosun kirliliği, erguvan ağacı yapraklarının sonbahar gelmiş gibi sararması, yaprağı güzel çiçeğinde yapraklarda büzülme, su kaybı, solma (3 saat öncesinde canlı ve diri olmasına karşın), paşa kılıcında hızla serpilme ve sürgün sayısında artış, çam ağaçlarında sürgün lerde artış, yapraklarda yanmışcasına su kaybı.